Tech

Használt Concorde-hajtómű az eBayen

Az árverés közel félmilliárd forintnál indul és a nyertesnek nyilatkoznia kell arról, hogy sosem próbálja meg használni.

Az Air France egyik Concorde-jának 2000-ben bekövetkezett, 113 emberéletet kioltó katasztrófája, valamint a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat azonban megpecsételte a legendás repülőgép sorsát – a típust üzemeltető két cég, a British Airways és az Air France, gazdaságossági okokra hivatkozva kivonta a típust a forgalomból.

A típus egyes példányait múzeumokban, repülőterek kiállítási csarnokká átalakított hangárjaiban lehet megtekinteni – más Concorde-ok pedig darabjaikban jutnak el a rajongókhoz.

Ennek eddigi legfeltűnőbb példája az a Rolls-Royce Olympus hajtómű, amelyet brit tulajdonosa hirdetett meg az eBay internetes árverési portálon, 1,25 millió fontos – 440 millió forintos – induló áron

Az 54 éves Tim Parker teljesen működőképes Concorde-hajtóművet kínál megvételre, 17 oldalas gyári kezelési utasítással és a British Airwaystől származó eredetiségigazolással együtt – igaz, ez utóbbi külön tárgyalás tárgyát képezi.

Az információtechnológiai tanácsadóként tevékenykedő eladó – aki korábban a BA alkalmazottjaként dolgozott a londoni Heathrow repülőtéren – elmondta: a motort még 2004-ben, a British Airways gyűjtőknek meghirdetett, jótékonysági célú kiárusításán vette. Eredetileg azzal a szándékkal ment el az aukcióra, hogy vesz néhány Concorde-emléktárgyat – evőeszközkészletet, tollakat, egyéb csecsebecsét -, de végül egy komplett Concorde-hajtómű tulajdonosaként távozott.

Parker nem árulta el, hogy mennyiért vette a Rolls-Royce motort, azt azonban felfedte: amikor hazafelé tartott az aukcióról, csak arra tudott gondolni, hogy felesége mit fog szólni. “Valahogy el kellett mondanom a nejemnek, hogy az Audi helyett, amit neki ígértem, egy Rolls-Royce-t vettem, de Concorde-motor formájában.

Az árverés kedden véget ér, vagyis bő egy nap van hátra – a szerencsés vevőnek azonban azonnal 35 ezer fontot kell letétbe helyeznie, majd 10 napon belül a teljes összeget át kell utalnia. Végül magának kell megszerveznie az 5,5 méter hosszú, 3,5 tonnás Concorde-motor elszállítását abból a zárt raktárból, ahol Parker eddig őrizte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik