Nagyvilág

Kórházba szállították a pakisztáni államfőt

Zardari állítólag szívroham gyanúja miatt szorul orvosi kezelésre.

Szívpanaszai miatt az Egyesült Arab Emírségek egyik klinikájára szállították Aszif Ali Zardari pakisztáni államfőt; a nemzetközi és a helyi sajtó arról írt: elképzelhető, hogy az elnök egészségi okból távozik tisztségéből.

A Geo TV pakisztáni kereskedelmi televízió szerint Zardarit szívroham gyanújával kedden sürgősen egy neves klinikára szállították, ahol most intenzív kardiológiai terápiának vetik alá. A pakisztáni elnöki sajtószolgálat megerősítette, hogy Zardarit kórházban kezelik. Találgatásnak minősítették ugyanakkor azt, hogy gyógykezelése kapcsolatban lenne a közelmúltbeli Memogate-botránnyal. Farhatullab Babar, az elnök szóvivője szerint Zardari rutinvizsgálatra utazott Dubajba.

Idén novemberben a pakisztáni elnököt összefüggésbe hozták egy zajos politikai botránnyal, amely a Memogate nevet kapta. Egy nyilvánosságra került titkos emlékeztető szerint, amelyet a pakisztáni elnök felkérésére hozzá hű emberek, Huszein Hakkani – az akkor még hivatalban lévő washingtoni nagykövet – és Mansoor Ijaz pakisztáni születésű amerikai üzletember készített a washingtoni amerikai kormányzat részére. A dokumentumban az Egyesült Államok támogatását kérték Zardari azon tervéhez, miszerint hozzá hű emberekre cserélje le a pakisztáni katonai felső vezetést és a titkosszolgálatok irányítóit. A memorandumban azt is ígérték az amerikaiaknak, hogy felszámolják a hírszerző szolgálatok egyik legtitkosabb részlegét, amely kapcsolatot tart az afgán tálibokkal és más térségbeli iszlamista szervezetekkel. A memorandum létezését Washingtonban is megerősítették. Ennek hatására újabb belpolitikai válság robbant ki Pakisztánban, amelynek eddig egyetlen látványos jele Huszein Hakkani nagykövet távozása volt a washingtoni pakisztáni nagykövetség éléről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik