Tech

Tilos SMS-ben káromkodni Pakisztánban

A helyi távközlési hatóság arra szólította fel a mobiltelefon-társaságokat, hogy blokkolják az obszcén kifejezéseket tartalmazó üzenteket.

Hogy mi számít kerülendő kifejezésnek, az egy 1500-nál is több, angol és urdu nyelvű kifejezést tartalmazó feketelistáról derül ki. Az Associated Press hírügynökség birtokába került másolat szerint a tiltott szavak közül sok a szexualitással függ össze, vagy egyszerű káromkodás, de helyet kaptak az idióta, a szellentés, de még a tampon, a fényszóró és a Jézus Krisztus kifejezések is.

Anjum Nida Rahman, a Telenor pakisztáni leányvállalata szóvivőjének elmondása szerint az intézkedés a kéretlen üzenetek terjedésének megakadályozását célzó törekvés részét képezi.

A levél szerint – amelyet szintén sikerült megszereznie a hírügynökségnek – a mobiltelefon-társaságoknak hét napjuk van arra, hogy életbe léptessék a szabályozást. A hatóság szerint a rendelet egy 1996-os törvény alapján teljesen jogszerű – ez megtiltja a helyieknek, hogy a telekommunikációs rendszeren keresztül küldjenek “hamis, kitalált, illetlen vagy obszcén” információkat.

A hatóság levele azt is hangsúlyozza, hogy a szólásszabadság korlátozható “az iszlám dicsőségének megőrzése érdekében”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik