Nagyvilág

Tálib béketárgyalások a pakisztáni kormánnyal

A már hónapok óta zajló puhatolózó béketárgyalások „nagyon nehezen” haladnak.

A Reuters egy tálib parancsnoktól, valamint a tárgyalásokban részt vevő közvetítőktől értesült a már két hónapja tartó béketárgyalásokról. A brit hírügynökség információi szerint eddig három fordulót tartott a pakisztáni kormány és a Pakisztáni Tálib Mozgalom (TTP). A tálib parancsnok elmondása szerint a puhatolózó béketárgyalások Dél-Vazirisztánra összpontosulnak, és ha sikerül megállapodni, az afgán határ mentén lévő törzsi területek helyzetéről is elkezdhetnek tárgyalni.

A tárgyalások egyelőre „nagyon nehéz fázisban vannak” – közölte a Reutersszel egy, a két fél közötti tárgyalásokban közvetítőként dolgozó pastu törzsi vezető. A férfi elmondása szerint „jó irányba haladnak” a megbeszélések, annak ellenére, hogy egyelőre semmiféle eredményt nem sikerült elérni. A pakisztáni kormány és hadsereg egyelőre nem kommentálta a hírügynökség értesüléseit.

A 2007-ben alakult TTP-vel folytatott korábbi béketárgyalások nem hoztak stabilitást, csupán időt hagytak a szervezetnek arra, hogy megerősödve újabb támadások indításon.

A pakisztáni hadsereg és az országnak több milliárd dolláros segítséget nyújtó Egyesült Államok feltehetően nem nézi jó szemmel, hogy a kormány tárgyal a terrorszervezetnek minősített TTP-vel. Egy szakértő elmondta: a tálibok Afganisztánra tudnának koncentrálni, ha nem kellene a pakisztáni hatóságoktól tartaniuk. A szervezet alapítóját 2009-ben ölte meg az Egyesült Államok, egy távirányítású robotrepülőgépről intézett támadással, Pakisztán északnyugati részén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik