Nagyvilág

Izrael meglepheti az USA-t egy iráni csapással

Az Egyesült Államok és Izrael eltérően ítéli meg, hogy mi a legjobb módja Irán és atomprogramja kezelésének.

Nem biztos, hogy Izrael figyelmezteti előre az Egyesült Államokat, ha egy Irán elleni katonai akció végrehajtása mellett dönt – jelentette ki Martin Dempsey tábornok. Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke elismerte: a két ország véleménye eltér arról, hogy mi a legjobb módja Irán és atomprogramja kezelésének.

Az Egyesült Államoknak meggyőződése, hogy a szankciók és a diplomáciai nyomás a helyes út annak hangoztatásával együtt, hogy a katonai beavatkozást sem kizárt. Dempsey tábornok azonban kijelentette „Nem vagyok biztos abban, hogy az izraeliek osztják véleményünket”. A tábornok arra a kérdésre nem válaszolt, hogy szerinte Izrael kész-e csapást mérni Iránra.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a múlt héten elmondta izraeli kollégájának, hogy milyen aggodalmai vannak Washingtonnak egy Irán elleni akció következményeit illetően. Utalt arra, hogy az Egyesült Államok tart a katonai műveletnek a világgazdaságra gyakorolt hatásaitól, de az is nyugtalanítja, hogy egy izraeli katonai művelet nem véget vetne, hanem csupán egy időre visszavetné az iráni atomprogramot.

Uzi Landau, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó izraeli miniszter a napokban a Washington Timesnak adott nyilatkozatában viszont azt fejtegette, hogy Izraelnek nem sikerült meggyőznie nyugati partnereit, hogy nem izraeli problémáról van szó, “Izrael csak az első állomás (az irániak számára) a pusztítás útján”. A miniszter nem volt hajlandó kommentálni azokat az izraeli sajtóértesüléseket, amelyek szerint Benjámin Netanjahu kormányfő arról győzködi a kabinetjének tagjait, hogy támogassák az iráni nukleáris létesítmények elleni katonai csapás tervét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik