Nagyvilág

“Nagyon kemény” fellépést helyezett kilátásba a brit miniszterelnök

"Nagyon kemény" fellépést helyezett kilátásba szerdai nyilatkozatában David Cameron brit miniszterelnök Iránnal szemben a teheráni brit nagykövetség feldúlása miatt.

Cameron a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok heti félórájában, a londoni parlament alsóházában kijelentette: a brit kormány elsődleges gondja most a követségi személyzet biztonságba helyezése. “Ezután azonban bizonyos nagyon kemény lépéseket veszünk majd fontolóra, válaszul az irániak elborzasztó, szégyenteljes viselkedésére” – fogalmazott a brit kormányfő. Cameron nem részletezte a lehetséges brit válaszlépések mibenlétét.

A teheráni brit nagykövetséget a feldühödött tömeg azután rohanta meg, hogy a brit kormány a minap újabb pénzügyi szankciókat vezetett be Iránnal szemben, megtiltva a brit bankoknak pénzügyi tranzakciók lebonyolítását iráni bankokkal, beleértve az iráni központi bankot is. A szankciókkal London a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentésére reagált. A szervezet a jelentésben megkérdőjelezte Teherán nukleáris fejlesztési programjának békés jellegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik