Nagyvilág

Irán kiutasította az össze brit diplomatát

Elhamarkodottnak minősítette szerdán Irán Nagy-Britanniának azt a döntését, hogy kiutasított minden iráni diplomatát a területéről és válaszként ugyanezt tette az összes brit diplomatával.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője sajnálatosnak nevezte a brit lépést. A szóvivő néhány dühös tüntető előre nem látható akciójának nevezte, hogy előző nap diákok megostromolták a brit nagykövetség teheráni épületét. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben – fűzte hozzá.

A Mehr iráni hírügynökség úgy idézte a szóvivő szavait, hogy Irán immár rá van kényszerítve arra, hogy az összes brit diplomata kutasításával reagáljon. Ezt megelőzően a Fars iráni hírügynökség adott hírt az összes brit diplomata kiutasításáról született döntésről. A diplomatáknak “órákon belül” el kell hagyniuk Iránt.

William Hague brit külügyminiszter szerdán a londoni alsóházban, az iráni diplomaták kiutasításáról és nagy-britanniai követségük bezáratásáról szóló bejelentésében utalt arra, hogy a lépést a lehető legnagyobb titoktartás övezte, mert előbb biztonságos helyre akarták szállítani a teheráni brit nagykövetség személyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik