Nagyvilág

Nagy nemzetközi bankokat rontott le az S&P

A módszertanán változtató hitelminősítő áldozatai között van a négy legnagyobb amerikai bank is. .

A Standard & Poor’s hiteminősítő 15 nagy nemzetközi pénzintézet adóskockázati besorolásán rontott keddről szerdára virradóra. A leminősített bankházak között van az – eszközértéküket tekintve – négy legnagyobb amerikai bank, a J.P. Morgan Chase, a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo, valamint az európai székhelyű Barclays és a HSBC is.

Az S&P felülvizsgálta, ám nem módosította a BNP Paribas, a Banco Santander, a Commerzbank, a Crédit Agricole, illetve a Deutsche Bank osztályzatát. A Magyarországon jelentősebb tevékenységet folytató bankok anyavállalatai közül az Intesa Sanpaolo és az UniCredit besorolását vizsgálta a szervezet, de nem módosított rajtuk.

A hitelminősítő azzal indokolta a pénzintézetek besorolásának felülvizsgálatát, hogy – amint azt korábban már jelezte – változtatott a rendszerkockázati jelentőségű bankokra vonatkozó módszertanán. Az S&P új feltevése szerint immár nem lehet azzal számolni, hogy a kormányok mindenképpen megmentenék ezeket a nagy bankházakat, amennyiben csődhelyzetbe kerülnének. A korábbi osztályzatok megállapításánál még ezzel ellentétes feltevéssel élt a hitelminősítő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik