Gazdaság

Kihátrálnak a bankok az adósmentés mögül?

Lapinformáció szerint a pénzintézetek azért rágtak be a kormányra, mert Matolcsy ígérete ellenére változtattak a folyamat jogi hátterén.

Elmérgesedett a hangulat a pénzintézetek és a kormány között, annyira, hogy a bankszövetség elállhat a benyújtott, devizahiteleseket érintő javaslatcsomagjától is – írta keddi számában a Magyar Nemzet.

A lapban úgy fogalmaznak: “nincs kizárva, hogy a bankszövetség kihátrál a már benyújtott javaslatok mögül”. A pénzintézetek azért vették fontolóra ezt a verziót – számol be a Magyar Nemzet -, mert a kormány a múlt hét elején elfogadott egy rendeletet, amely arról szól, hogy a munkaadók 7,5 millió forint összegig adómentes támogatást adhatnak a végtörlesztés lehetőségét kihasználó dolgozóinak.

A lap úgy értesült, a bankok elsősorban azt nehezményezik, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter három hete, amikor új adósmentő javaslatcsomag kidolgozására kérte meg a bankszövetséget, azt ígérte, hogy a kormány és a bankok közötti tárgyalások lezárultáig nem változtatnak az adósmentés jogi hátterén.

A Magyar Nemzet megkeresésére a nemzetgazdasági tárcánál közölték: a problémákat közösen kell megoldani, és a kormány kapott is erre vonatkozó javaslatokat. A minisztérium válaszában többi között az állt, hogy a kormány november 18-án kapta meg a Patai Mihály által vezetett Magyar Bankszövetség devizahitelesekkel kapcsolatos javaslatcsomagját, amely 6-8 megfontolásra érdemes eszközt javasol. Ezekről a kabinet a következő két hétben alakítja ki a véleményét – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik