Nagyvilág

Negatívra rakta az USA-t a Fitch

A hitelminősítő egyre kevésbé bízik a megfelelő államháztartási intézkedések megfelelő időzítésű életbe léptetésében.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az Egyesült Államok hosszú távú államadós-osztályzatának kilátását az eddigi stabilról hétfő este a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő egyben megerősítette az Egyesült Államok hosszú futamidejű szuverén kötelezettségeinek lehetséges legjobb, “AAA” besorolását és a rövid távú adósságok “F1 plusz” osztályzatát.

A negatív kilátás a bejelentéshez fűzött elemzés szerint azt tükrözi, hogy miután eredmény nélkül végződött az 1200 milliárd dolláros deficitcsökkentési terv kidolgozásával megbízott kétpárti kongresszusi bizottság tárgyalássorozata, a Fitch egyre kevésbé bízik olyan államháztartási intézkedések megfelelő időzítésű életbe léptetésében, amelyek az amerikai közfinanszírozás fenntartható pályára állításához és az amerikai “AAA” adósosztályzat fenntartásához szükségesek.

A Fitch Ratings közölte, hogy a negatív kilátás “50 százaléknál valamivel nagyobb” esélyt jelez az Egyesült Államok leminősítésére kétéves időtávon belül. A cég ugyanakkor jelezte azt is, hogy ha az amerikai gazdaságot nem érik további sokkok, akkor 2013 végéig valószínűleg nem hoz döntést az amerikai adósbesorolás módosításáról.A hitelminősítő szerint azonban ha 2013-ban sem születik hiteles hiánycsökkentési terv, és ha romlanak a gazdasági-költségvetési kilátások, az valószínűleg az Egyesült Államok szuverén adósbesorolásának leminősítését eredményezné.

Augusztus eleje óta a Moody’s Investors Service hitelminősítő szintén negatív kilátást tart érvényben az Egyesült Államok adósosztályzatára, jóllehet ez a cég is a lehető legjobb – saját módszertanában “Aaa”-val jelölt – besorolással tartja nyilván az amerikai államadósságot.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s már augusztusban, vagyis jóval a kongresszusi bizottság munkájának befejezése előtt leminősítette az amerikai államadós-besorolást, “AA plusz”-ra rontva “AAA”-ról a hosszú távú államadós-besorolást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik