Nagyvilág

Már csak tűzbiztos cigarettát árusíthatnak Romániában

A román boltokban már csak az új típusú, magától kialvó cigarettákat lehet árusítani. A szabályszegők félmilliós bírságra számíthatnak.

A Krónika című romániai napilap összeállítása szerint a legtöbb erdélyi és partiumi megyében zökkenőmentesen zajlott az átállás, és már csak a tűzbiztos cigarettákat lehet vásárolni a boltokban. A romániai fogyasztóvédelmi hivatal már februárban tájékoztatást adott ki arról, hogy a régi típusú, fékezetlen égésű cigarettáknak november közepétől el kell tűnniük a boltok polcairól.

A fogyasztóvédők az utóbbi napokban elkezdték ellenőrizni a szabály betartását, egy speciális lámpával világítva meg a cigarettákat, mivel szabad szemmel nem látszik a különbség, illetve a kartonokon és a dobozokon sincsen megkülönböztető jelzés. A gyártók 3000 lej (220 ezer forint), a viszonteladók pedig 700 lejtől (51 ezer forint) 7000 lejig (510 ezer forint) terjedő bírságot kaphatnak, ha nem tartják be a szabályokat. A raktáron talált, nem szabályszerű cigarettákat elkobozzák és bezúzzák.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában már tavaly április óta forgalmazzák a füstölnivalót, míg az uniós tagországok közül elsőként Finnországban vezették be – itt azóta 43 százalékkal csökkent a cigaretta által okozott tűzesetekből származó halálos balesetek száma.

A csökkentett gyúlékonyságú cigaretták papírján két vagy három égésgátló gyűrűt hoznak létre, és ha a dohányzó nem szívja a cigarettát, meggátolja a papír továbbégését, így a parázs nem ég el a szűrőig, mert az első gyűrűnél kialszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik