Nagyvilág

A dohánygyártókat támadja a dohányzásról leszokott Obama

Az amerikai elnök elismerte, hogy nehéz volt leszoknia a dohányzásról, de példája követésére buzdította a dohányos amerikaiakat, és elítélően szólt a dohányiparról.

Barack Obama gratulált mindazoknak, aki részt vesznek az országos kampányban, amely a dohányzásról való leszokást célozza. A dohányzás “a megelőzhető korai halálozás vezető oka az országban”, és a dohánytermékekre felkerült elrettentő képek segítenek távol tartani a gyerekeket a cigarettától – hangsúlyozta.

Már dohányfüstmentes

Véleménye szerint a cigarettagyártók azért akarják eltüntetni a képeket, “mert nem akarnak őszinték lenni termékeik használatának következményeivel” kapcsolatban – jelentette ki. “Sajnos, ez nem meglepő” – fűzte hozzá.

Az ötvenesztendős elnök tavaly nikotinrágó segítségével szokott le, és “dohánymentességét” októberi orvosi vizsgálata is igazolta.

Obama azonban nem rejtette véka alá, hogy megszenvedett a füstmentességért. “Tény, hogy a leszokás nehéz. Higgyék, el tudom” – mondta a 46 millió amerikai dohányos leszoktatásáért folyó Great American Smokeout-kampányhoz készült videón.

Elrettentő dobozok

Egy amerikai bíró múlt héten blokkolta azt a jogszabályt, amely arra kötelezte a dohánytermékek forgalmazóit, hogy a cigarettás dobozokon elrettentő grafikával – egyebek mellett holttestek és rothadó fogak képével – figyelmeztessenek a dohányzás hatásaira. A várakozások szerint a bírói döntést megfellebbezik, és a harc tovább folytatódik egészen a legfelsőbb bíróság ítéletéig.

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalt (FDA) a szólásszabadságra hivatkozva még augusztusban perelte be néhány nagy dohánygyártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik