Belföld

Az állam mondaná meg, hol vehetünk cigarettát

Csak kijelölt helyeken, állami kézből lehetne a jövőben dohányterméket vásárolni, a kétezer fő alatti falvakban legfeljebb egy helyen egy kormánypárti javaslat szerint.

Állami monopóliummá válna a dohánytermékek kiskereskedelme egy még be nem terjesztett fideszes módosító indítvány szerint – értesült a Magyar Nemzet Online. A kétezer fő alatti falvakban legfeljebb egy, afölött pedig kétezer lakosonként egy helyen lehetne cigarettát árulni ha az Országgyűlés elfogadja az indítványt. A 1733 685 lakosú Budapesten mindössze 866 helyen lehetne cigarettát vásárolni.

Az indítvány kormánypárti támogatottsága még nem ismert. Az illetékes miniszter koncessziós szerződés keretében engedhetné át a kiskereskdelem állami monopóliumát a javaslat szerint 2013. január 1-től. Dohánytermékeket ezentúl kizárólag dohánytermékek forgalmazására létrehozott dohányboltban forgalmazhatnak majd, ami szintén jelentős szigorítás az eddigi gyakorlathoz képest. Szintén szigorítást jelent, hogy a 18 év alattiak a dohányboltban felszólíthatók lesznek életkoruk igazolására, valamint az üzlet elhagyására, ennek megtagadása esetén a rendőrség is közbeléphet.

A tervezett szabályozás fontos része, hogy kétezer fő lakosságszám alatti településeken legfeljebb egy, kétezer fő lakosságszám feletti településeken minden kétezer fő után egy jogosult végezhet többek között cigarettaértékesítést. A fideszes törvényjavaslatban foglaltak megsértése esetén a dohánytermék-kiskereskedővel szemben legfeljebb tízmillió forint bírság szabható ki, míg koncesszióval nem rendelkező jogsértővel szemben a büntetés maximális határa 500 millió forint lehet.

Az Országgyűlés idén április 26-án módosította a nem dohányzók védelméről szóló törvényt. A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken –, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az egészségvédelmi bírságot és a helyszíni bírságot az ÁNTSZ számlájára kell befizetni. Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet magánszemélyek esetében. A bírságolás három hónap türelmi idő után, 2012. április elsején kezdődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik