Nagyvilág

A világ legkeményebb cigisdoboztörvénye

A dohánycégek logók nélküli, egyszerű olívaszínű csomagolásban lesznek kénytelenek árulni termékeiket Ausztráliában.

Az ausztrál szenátus elfogadta a világ legszigorúbb cigisdoboztörvényét, amely ellen régóta küzdenek a nagy dohánycégek. A törvény előírja, hogy cigarettát egy egységes, olívaszínű, céglogók és reklámszövegek nélküli csomagolásban kell árulni. Ráadásul a dobozok 75 százalékát figyelmeztetésekkel, valamint elrettentőnek szánt képekkel kell ellátni. A tervek szerint a csomagolásokon haldokló emberek, rákos szervek és beteg gyerekek lesznek láthatóak.

A törvényt egy módosítás miatt még a parlament alsóházának is el kell fogadnia két héten belül, de az gyakorlatilag már csak formalitás lesz. A törvény 2012 decemberében lép életbe.

A törvény ellen nagy harcot vívnak a nagy dohánycégek, amelyek már jelezték, hogy bírósági úton fogják megtámadni a jogszabályt. A cégek szerint ugyanis a logók eltüntetésével védjegy és szellemi jogi sértést követ el a kormányzat, és azzal fenyegetőztek, hogy Ausztráliának több milliárd dolláros kártérítést kell majd fizetnie. Egyes országok pedig jelezték, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fognak fordulni a törvény miatt.

Szakértők szerint a dohánycégek leginkább attól tartanak, hogy az ausztrál példa követőkre talál más országokban is, és csökkenti a növekedést olyan feltörekvő piacokon, mint Brazília vagy Indonézia. A Reuters által megkérdezett jogászok szerint nincsen sok esély a törvény betiltására, sem a bíróságokon, sem pedig a WTO-nál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik