Nagyvilág

Megszerezték a tálibok a kabuli törzsi nagygyűlés biztonsági terveit?

Az afganisztáni lázadók állítása szerint beépített embereik szerezték meg a kulcsfontosságú politikai gyűlés védelméről szóló információkat.

A tálibok egy internetes oldalon tették közzé a dokumentumot, amely állításuk szerint a törzsi vezetők részvételével a héten Kabulban tartandó hagyományos gyűlés, a loja dzsirga biztonsági terve. A kérdéses iratok között szerepel a szerdán kezdődő, több napig tartó kulcsfontosságú törzsi nagygyűlés helyszínének műholdképe, a biztonsági erők elhelyezkedése, valamint a magas beosztású tisztségviselők mobiltelefonszámai.

Az afgán titkosszolgálat és az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő (ISAF) közölte, hogy a tálibok által bemutatott terv hamisítvány. “Ha valódi lenne, miért tudatnák velünk, mijük van?” – tette föl a kérdést közleményében az ISAF. “Ez a pszichológiai hadviselés része, a tálibok próbálnak zavart kelteni a loja dzsirga előtt” – közölte az afgán belügyminisztérium.

A tálibok közlése szerint a gyűlést „új, minden eddiginél veszélyesebb taktikákat alkalmazó öngyilkos merénylők” támadják majd több helyen is, míg Kabul külterületeiről rakétákkal fogják lőni a területet. Ezenfelül a biztonsági erők közé beépült tálib fegyveresek is akcióba fognak lépni.

A tálibok tavaly rakétákkal támadták Kabulban a loja dzsirga helyszínét, de a rakéták célt tévesztettek, üres területre hullottak. A rakétatámadással párhuzamosan tálibok egy csoportja legalább egyórás tűzharcot vívott a biztonsági erőkkel az afgán fővárosban.

Közben az afgán belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy az afgán biztonsági erők meggyilkoltak egy öngyilkos merényletre készülő férfit, a kabuli tanácskozás helyszínének közelében. Még azelőtt sikerült lelőni, hogy végre tudta volna hajtani küldetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik