Nagyvilág

Újabb pakisztáni háborúval fenyegetőzik egy tálib vezető

Pakisztánba történő visszatérésével és újabb háborúskodással fenyegetőzött a tálibok Afganisztánban lévő vezetője.

Maulvi Fazlullah a Reuters brit hírügynökség írásban feltett kérdéseire válaszolva kijelentette: vissza fog térni Pakisztánba, hogy az egykori erősségének számító Szvat-völgyben háborút folytasson a pakisztáni kormány ellen. A tálib vezető szóvivőjén keresztül közölte: nem hisz abban, hogy a pakisztáni kormány komolyan gondolná a kormányellenes felkelőkkel folytatandó béketárgyalásokat.

A szóvivő Fazlullah álláspontját ismertetve hangsúlyozta: elhagyták otthonukat és falujukat, sokan közülük pedig életüket áldozták az iszlám jog (saría) ügyének érdekében, s minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy érvényt szerezzenek a saríának a pakisztáni Malakand régióban és az ország más részein.

Ennek előzménye, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nyomatékosan figyelmeztette Pakisztánt: erőteljesebben kell küzdenie a terrorizmus ellen és részt kell vennie a szomszédos Afganisztánban zajló konfliktus megoldásában. Clinton az afgán fővárosban Hamid Karzai afgán elnökkel tartott közös csütörtöki sajtóértekezleten kijelentette, hogy az Egyesült Államok “nagyon erős nyomást” fog gyakorolni az említett célok elérése érdekében Pakisztánra.

Az Obama-kormányzat azt várja a pakisztáni kormánytól, hadseregtől és titkosszolgálatoktól, hogy ne csak a Pakisztánt hátországul használó lázadók ellen harcoljon, hanem bátorítsa az afgán kormány ellen harcolókat a megbékélésre. Az amerikai külügyminiszter kijelentette: lehetségesnek tartja az afganisztáni megbékélést, s ez nyújtja a legtöbb reményt Afganisztán és az egész térség számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik