Nagyvilág

Példátlanul nagy tálib támadás Afganisztánban

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) visszaverte a tálib lázadók támadását a keleti Paktika tartományban, és az ütközetben, valamint a támadók elleni légicsapásokban megölt 25 lázadót.

A lázadók feltehetőleg az amerikai megszállás kezdetének 10. évfordulójára időzítették az összehangolt, több ISAF-hadállás ellen irányuló pénteki támadást, amelynek kiterjedtségére két éve nem volt példa.

Az ISAF részéről egy katona könnyebben megsérült egy robbanásban – közölte egy NATO-szóvivő. Egyelőre sem afgán hivatalos forrás, sem a lázadók nem erősítették meg ezeket az információkat.

Paktika tartomány – hasonlóan a szomszédos Paktiához és Hoszthoz – a tálibokkal szövetséges Hakkáni-hálózat “felségterülete”.

A Hakkáni-hálózatot az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok legveszélyesebb ellenségeként tartják számon. Tagjai hajtották végre szeptember közepén a kabuli amerikai nagykövetség és a NATO-főhadiszállás elleni terrortámadást, s a szervezet az Egyesült Államok szerint bizonyíthatóan kapcsolatban áll az iszlámábádi kormánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik