Nagyvilág

Kínzással hallgattak ki rabokat Afganisztánban

Az ENSZ és az afgán biztonsági minisztériumok szerint 47 intézmény érintett.

Rabokat vertek és kínoztak néhány afgán vezetésű börtönben az ENSZ hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint. A fogvatartottakat az afgán rendőrség és a biztonsági igazgatóság által 24 tartományban működtetett 47 intézményben kínozták különböző kihallgatási technikák segítségével. A jelentés tanúsága szerint a többi közt elektrosokkot alkalmaztak a rabokkal szemben, illetve előfordult, hogy a csuklójuknál fogva kötötték fel őket.

A dokumentumból kiderült ugyanakkor, hogy az afgán biztonsági minisztériumok együttműködtek a vizsgálatban és intézkedéseket léptettek életbe a visszaélések megszüntetése érdekében.

A riportot – amelyet az ENSZ afganisztáni missziója, az UNAMA jegyzett – 379 fogvatartott megkérdezésével készítették 2010 októbere és 2011 augusztusa között. Az általuk mondottak szerint az afgán biztonsági igazgatóság által fogvatartott 273 rab 46 százaléka részesült rutinszerű kínzásban a kihallgatások során, míg a többieknél – akik a rendőrség fogdáiban voltak – a megkérdezettek egyharmada ugyancsak kínzásokra, kegyetlenségekre, és embertelen bánásmódra panaszkodott.

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szeptemberben jelentette be, hogy felfüggesztette a rabok átszállítását 16 intézménybe a szóban forgó börtönök közül. A BBC brit közszolgálati hírtelevízió már szeptember elején közölte, hogy birtokába jutott a világszervezet afganisztáni visszaélésekkel kapcsolatos jelentése.

A nemzetközi koalíció a külföldi katonák kivonásával párhuzamosan adja át a hatalmat az afganisztáni rendfenntartó erőknek, ám egyes területeken kételyek merültek fel a helyi biztonsági erők megbízhatóságával kapcsolatban. A biztonsági ellenőrzés átadása a tervek szerint 2014 végéig fejeződik be Afganisztánban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik