Külföld

Sarkozy csak egyet kérdezne

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2011. 11. 02. 13:24

Akarnak-e a görögök az eurózónában maradni? – a francia államfő szerint ez az egyetlen kérdés, amelyet a görög miniszterelnök által az ország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomag kapcsán szorgalmazott népszavazáson érdemes feltenni.

Korábban a témában:

A francia sajtó értesülése szerint Nicolas Sarkozy úgy véli, nincs miről tovább tárgyalni, a görögök egyetlen fillért sem kapnak, ameddig nem fogadják el a Nemzetközi Valutaalap által megkövetelt szerkezetátalakítási tervet. A referendumot pedig a lehető leghamarabb az egyetlen érvényes kérdéssel kell megrendezni: akarnak-e a görögök az eurózónában maradni vagy sem.

Elfogy a pénz

A francia pénzügyminisztérium számítása szerint a görögöknek decemberig elfogy minden pénzük. A Le Monde szerint ezért az európai vezetők azt szerették volna, hogy Papandreunak spanyol kollegájához, José Luis Zapateróhoz hasonlóan legyen bátorsága inkább előrehozott választásokat kiírni a megszorító intézkedések bevezetése előtt. Ha viszont ragaszkodik a referendumhoz, akkor gyorsítsa fel a menetrendet.

A hitelesség is kockán forog

A cannes-i megbeszélésen Papandreut az európaiak arról akarják meggyőzni, hogy a szerintük egyetlen “valódi kérdést” tegye fel a népszavazáson az eurózónába való tartozásról, amely a ‘nem’ válaszok többsége esetén a mentőcsomag elvetéséhez vezetne. Francia diplomáciai források szerint ugyanis a helyzet egy héttel ezelőtt megváltozott. Most már nem lehet azt mondani, hogy Európa nem képes megoldani az egyik tagállam problémáját, hanem arról van szó, hogy egy ország elutasítja a segítséget.

A cannes-i külön megbeszélés másik fő tétje a France Info szerint Európa hitelességének megmentése a világ nagyhatalmai előtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.