Nagyvilág

Afgán öngyilkos merénylet egy NATO-konvoj ellen

A kisteherautóba rejtett bomba 13 amerikai katonát és négy afgánt ölt meg. A merényletet a tálibok követték el.

Az öngyilkos merénylő az afgán fővárosban, a a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy páncélozott autóbusza mellett robbantotta fel bombával megrakott kisteherautóját. A merényletben a Pentagon közlése szerint 13 amerikai katona halt meg. Az afgán belügyminisztérium pedig azt közölte, hogy a merényletben életét vesztette három afgán civil és egy afgán katona is.

A merénylet elkövetését a tálib lázadók vállalták egy sms-üzenetben, amelyet szóvivőjük küldött a francia hírügynökségnek.Hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy a szombati robbantás az utóbbi évek legsúlyosabb merénylete volt Kabulban.

Ugyancsak szombaton három NATO-katonával és tolmácsukkal végzett egy afgán katona Uruzgán tartományban. A meglepetésszerű támadásról Abdul Hamid Vardak tábornok, a tartomány katonai parancsnoka számolt be a sajtónak. Az ABC ausztrál rádióállomás híre szerint három ausztrál katonával végzett az afgán egyenruhát viselő fegyveres, s a lövöldözésben további hét ausztrál katona megsebesült.

A tálibok egyik erősségének számító Kunár tartomány székhelyén, Aszadábádban egy burkába öltözött fiatal lány robbantotta fel magát szombaton a helyi afgán belbiztonsági iroda épülete előtt. A detonáció az iroda két biztonsági őrét sebesítette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik