Nagyvilág

Újabb robbantásos merénylet Kenyában

24 órán belül két robbantásos merénylet is történt Kenya fővárosában, az amerikai nagykövetség figyelmeztetése után.

A második támadás helyi idő szerint hétfő este nyolc órakor történt egy zsúfolt buszpályaudvaron. A rendőrség közlése szerint egy autóból dobtak ki egy kézigránátot a terminálnál lévő emberek közé. A Vöröskereszt közlése szerint egy ember meghalt, és 13-an megsebesültek. Nyolcan kritikus állapotban fekszenek egy kórházban.

24 órán belül ez már a második kézigránátos támadás volt Nairobiban. Hétfő hajnalban egy éjszakai szórakozóhelyre dobott egy férfi egy gránátot, 13 embert sebesítve meg.

Két nappal ezelőtt az Egyesült Államok kenyai nagykövetsége figyelmeztetett arra, hogy küszöbön áll egy támadás, amelynek köze lehet ahhoz, hogy kenyai csapatok iszlamista lázadók ellen harcolnak a szomszédos Szomáliában. A kenyai hadsereg egy héttel ezelőtt behatolt Szomália területére, emberrablók – feltehetően az al-Shabaab iszlamista milícia tagjainak – üldözésére hivatkozva. Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal szövetségben lévő szervezet Kenyában végrehajtandó terrorcselekményeket is kilátásba helyezett, ha Kenya nem vonja vissza Szomáliába vezényelt katonáit.

A kenyai rendőrség azonban azt közölte, hogy egyelőre nem találtak kapcsolatot a kenyai fővárosban elkövetett robbantások, és az al-Shabaab között. Az iszlamista szervezet nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik