Nagyvilág

Iszlamista támadás a kenyai fővárosban

Kézigránátot dobott egy férfi hajnalban egy bárba a kenyai főváros, Nairobi központjában, 14 ember megsebesült. A rendőrség az a-Kaida szövetségeseit gyanítja a merénylet hátterében.


Fotó: Reuters

„Robbanást hallottam, sötétbe borult minden. Azt hittem, kiment a villany, de amikor megérintettem az arcomat, éreztem, hogy véres” – mondta az egyik sérült, Lawrence Kioko a Reuters hírügynökségnek. Egy szemtanú szerint a biztonsági őrök hajnali három óra körül beengedtek egy férfit a bárba, aki bent eldobott egy kézigránátot, majd kimenekült.

Még egyik szervezet sem jelentkezett, hogy embere követte volna el a támadást, de a rendőrség a szomáliai iszlamista milíciát, az al-Shabaabot gyanúsítja. “Összefüggést állapítottunk meg az al-Shabaab közelmúltbeli fenyegetései és a támadás között, és ezért arra kérjük a lakosokat, hogy legyenek éberek és működjenek együtt a rendőrökkel” – mondta Antony Kibuchi nairobi rendőrfőnök.


Fotó: Reuters

Az al-Shabaab az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat szövetségese. Felkelői saját bevallásuk szerint dzsihádot folytatnak az iszlám ellenségei, továbbá az ideiglenes szomáliai kormány és az Afrikai Unió szomáliai missziója ellen. Szakértők szerint a csoport hozzáállása és módszereik kísértetiesen hasonlítanak a tálibokéhoz. Az al-Shabaab ellenőrzése alatt tartja Szomália déli és középső területeit.

Bár az Afrikai Unió békefenntartói és a szomáliai kormánycsapatok nagyrészt már kiverték a milícia fegyvereseit Mogadishuból, a szervezet azzal fenyegetőzött, hogy támadásokat hajt végre a fővárosban. Kenyában is terrorcselekményeket ígért, ha Kenya nem vonja vissza Szomáliába vezényelt katonáit.

A kenyai kormányhadsereg egy héttel ezelőtt behatolt Szomália területére, emberrablók – feltehetően az al-Shabaab iszlamista milícia tagjainak – üldözésére hivatkozva. Tegnap a francia haditengerészet is bombázott egy szomáliai várost az al-Shabaab központjának közelében.


Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok tegnap figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy bármikor terrortámadást követhetnek el külföldiek ellen Kenyában. A nairobi amerikai nagykövetség hiteles forrásból arról értesült, hogy a szomáliai iszlamisták bármikor terrorcselekményt követhetnek el olyan épületek ellen, ahol külföldiek szoktak megfordulni, például bevásárlóközpontokban vagy diszkókban.

A washingtoni külügyminisztérium tavaly decemberben már egyszer figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Kenyába, mert ott “folyamatos terrorveszély van, és nagyon elterjedt a bűnözés”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik