Nagyvilág

Szomáliai felkelőkkel kapcsolatban álló briteket vettek őrizetbe

Két brit állampolgárt vettek őrizetbe a kenyai hatóságok. A gyanú szerint összejátszottak az al-Kaidával szövetséges szomáliai felkelőkkel.

A két férfit a Szomáliai és Kenya határán lévő Kiunga városban fogták el még hétfőn – közölte a kenyai rendőrség helyettes szóvivője. Charles Owino elmondása szerint a kenyai hatóságok azt gyanítják, hogy a britek hogy kapcsolatban állnak az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezettel szövetséges szomáliai al-Shabaab csoporttal.

A britek közül az egyik pakisztáni, a másik pedig szomáliai származású – mondta el Owino. A kenyai rendőrség azt gyanítja, hogy a két férfi az al-Shabaab tevékenységét koordinálta, vagy esetleg információkkal látták el a szervezet embereit.

A két britet azután fogták el, hogy a kenyai hadsereg határon átnyúló akciót hajtott végre a szomáliai felkelők ellen, válaszul az elmúlt hetekben történt emberrablásokra. Pár napja az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezetnek dolgozó két spanyol nőt raboltak el fényes nappal a világ legnagyobb menekülttáborából, a kenyai Dadaabból. Szeptember közepén egy brit nőt, október 1-jén pedig egy mozgássérült francia nőt hurcoltak el kenyai üdülőhelyekről.

A kenyai hatóságok az al-Shabaabhoz köthető szomáliai fegyvereseket gyanítják az emberrablások mögött. Az al-Shabaab cáfolta, hogy köze lenne azokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik