Nagyvilág

Nyolc hónap múlva lehetnek választások Líbiában

Mahmúd Dzsibril ideiglenes líbiai kormányfő, az országot irányító Átmeneti Nemzeti Tanács második számú vezetője szerint Líbiában nyolc hónapon belül parlamenti választások lehetnek.

Dzsibril egy jordániai gazdasági konferencián úgy nyilatkozott, hogy a megválasztandó testületnek, amelyet nemzeti kongresszusnak nevezett, két feladata lesz: a népszavazáson jóváhagyandó líbiai alkotmány elkészítése, s egy olyan átmeneti kormány létrehozása, amely az első elnökválasztásig marad hatalmon.

Az ideiglenes miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy még a nap folyamán lemond tisztségéről. Azt már korábban jelezte, hogy csak addig kíván a posztján maradni, amíg kormánya megszerzi az ország fölötti teljes ellenőrzést.

Tripoliban az Átmeneti Nemzeti Tanács egyik szóvivője közölte, hogy a Kadhafi-rendszerrel vívott küzdelem lezárásaként vasárnap hivatalosan is deklarálják Líbia felszabadulását. Más tisztségviselők korábban még azt mondták, hogy a bejelentésre pénteken kerül sor, majd ezt szombatra módosították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik