Külföld

Ezrek látogatják Kadhafi holttestét

Bihari Ádám
Bihari Ádám

2011. 10. 22. 07:19

A Líbiát kormányzó Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője, Mahmúd Dzsibril és kíváncsiskodók ezrei nézték meg a meggyilkolt Moammer el-Kadhafi volt líbiai vezető holttestét Miszráta városában.

A pénteki muzulmán nagyima után kíváncsiskodók több száz méter hosszú sora kígyózott a hűtőkamra előtt, amelyben a csütörtökön megölt egykori diktátor holtteste látható.

Dzsibril a tetem megtekintése után úgy nyilatkozott, megkönnyebbült amiatt, hogy “rendeződött Kadhafi sorsa”. A Kadhafi halála utáni teendőkkel kapcsolatban kiemelte, hogy még el kell fogniuk Kadhafi Szeif al-Iszlám nevű fiát és Abdallah Szenuszit, a líbiai titkosszolgálatok volt igazgatóját, akik szökésben vannak. A Kadhafi fiút a Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűncselekmények vádjával körözteti.

A miszrátai katonai tanács tagjai elmondták, hogy Kadhafi holttestét minden bizonnyal titkos helyen temetik el, megelőzendő, hogy a sír a Kadhafi-hívek zarándokhelyévé váljon.

Kadhafi családja viszont közleményben követelte a néhai vezető holttestének kiadását és halála körülményeinek kivizsgálását.

Kadhafit videofelvételek tanúsága szerint csütörtökön élve fogták el szülővárosában, Szirtben. Halálának körülményei pontosan nem tisztázottak, egyes híresztelések szerint ellenállás közben érte a halál, más állítások szerint elfogása után lőtték agyon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.