Nagyvilág

A NATO a líbiai misszió leállításáról dönthet

A katonai szövetség országai várhatóan a líbiai műveletek fokozatos leállítása mellett döntenek majd Brüsszelben.

Várhatóan a líbiai katonai műveletek leállításáról döntenek a NATO-tagországok képviselői délután fél ötkor kezdődő brüsszeli találkozójukon – jelentette a Reuters diplomatákra és a szövetség tisztségviselőire hivatkozva. A brit hírügynökség értesülései szerint a NATO a március 31-én kezdődött műveleteket fokozatosan, több hétre kitolva fogja leállítani. Egy NATO-tisztségviselő szerint a légi megfigyelések egy ideig még biztosan folytatódni fognak, hogy követni tudják a helyzetet.

A katonai szövetség az ENSZ határozata alapján tartatta be az ország légterében, a civil lakosság védelmére bevezetett légtérzárat, légitámadásokat is indítva a fegyvertelen líbiaiakat fenyegető, Kadhafihoz hű erők ellen. Ezenfelül tengeri járőrözéssel fegyverembargót tartottak fenn. A hét hónapig tartó fellépés alatt több mint 26 ezer bombázást hajtottak végre a szövetség gépei Líbiában.

Nicolas Sarkozy pénteken kijelentette: Moammer Kadhafi egy nappal korábbi halála a NATO szerepvállalásának végét jelenti. Ugyanezt közölte korábban a francia kormányfő is, aki hozzátette, hogy Franciaország segítséget fog nyújtani Líbiának a demokratikus átmenet lefolytatásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik