Nagyvilág

Nem háborús bűnös a tálib ellenfelét lefejező gurkha harcos

Felelősségre vonás nélkül újból szolgálatba állhatott az afganisztáni fronton egy gurkha harcos, aki nemrég közelharc során a harc hevében lefejezett egy tálib fegyverest. A testrészt ezután egy zacskóban vitte vissza a támaszpontra.

 

A nepáli gurkhák immár két évszázada a brit hadsereg legelszántabb, legbátrabb és legrettegettebb katonái közé tartoznak, és legalább annyira legendásak, mint a számos filmben is megörökített, mindig titokban tevékenykedő kommandós elitalakulat, az SAS tagjai.

A hétfői Daily Mirror által ismertetett eset főszereplője az afgán fronton szolgált, és amikor egysége ádáz közelharcba keveredett tálib lázadókkal, a nepáli harcos a gurkhák hírhedt, hajlított pengéjű, borotvaéles késével levágta az egyik tálib fegyveres fejét.

A tavaly júliusban történt incidensre talán fény sem derült volna – ám a gurkha katona gondosan berakta ellenfele fejét egy zacskóba, és a támaszpontra visszatérve átnyújtotta elöljáróinak.

A brit királyi katonai rendőrség azonnal vizsgálatot indított annak meghatározására, hogy a gurkha katona nem követett-e el háborús bűncselekményt. A most megszületett vizsgálati jelentés azonban azt állapítja meg, hogy a gurkha harcos “az életéért küzdött” a közelharc során, és csak azért vitte magával ellenfele levágott fejét a támaszpontra, mert “valamilyen félreértés folytán” azt hitte, hogy arra DNS-vizsgálatok céljából szükség lehet.

A Mirrornak az esetről beszámoló katonai forrás azt mondta, hogy az ügyben érintett gurkha harcos “jó katona”, és szerencse, hogy visszatérhetett a rendes napi szolgálatba, miután “olyan sokáig kérdőjeles volt jövője”.

A lap úgy tudja, hogy a gurkha katonának a csata hevében már nem volt ideje újratölteni lőfegyverét, amikor szembekerült tálib ellenfelével a déli Helmand tartományban vívott csatában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik