Nagyvilág

Nőtt az afgán ópiumtermelés

Korábban már mákültetvényektől mentesnek nyilvánított afgánt tartományokban is újrakezdték a heroin alapanyagának termesztését.

Az ENSZ kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint hét százalékkal nőtt a mákültetvények területe 2011-ben, annak ellenére, hogy az afgán kormány és nemzetközi szövetségeseik harcot folytatnak termesztés visszaszorítására. A világszervezet jelentése szerint az ópiumtermesztés az ország újabb területeire terjedt át, és jelenleg már 131 ezer hektáron termelnek mákot az afgán farmerek. A mákföldek ráadásul újra megjelentek három olyan tartományban, ahol korábban már megszűnt az ópiumtermelés.

A jelentés szerint a termelőket a nehéz gazdasági helyzet és a vonzó árak késztették arra, hogy mákot termesszenek. Az ópium ára 43 százalékkal növekedett tavalyhoz képest

A felkelők harcukat a kábítószer eladásából befolyó jövedelmekből finanszírozzák, ugyanakkor sokan fektettek pénzt a tiltott ópiumgazdaságba, ami megnehezíti a kabuli kormánynak, hogy megerősítse jelenlétét a nagy ópiumtermelő tartományokban. Az ültetvények 78 százaléka Hilmend, Kandahár, Uruzgán, Dajkundi és Zábul tartományokban van.

Az ópium – a mák éretlen termésének a levegőn kicsapódott nedve – a heroin alapanyaga. Afganisztánban állítják elő a világ herointermelésének 80 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik