Külföld

Nagyobb biztonságban lehetnek katonáink

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2011. 10. 15. 16:03

Ingyen kapunk haditechnikai eszközöket az USA-tól. A hónap végén már Afganisztánban lehetnek az újabb páncélozott MRAP és Humvee gépjárművek, valamint az éjjellátó készülékek – értesült az fn24.hu.

Az Amerikai Hadsereg Központi Parancsnoksága (CENTCOM) hozzájárult a Honvédelmi Minisztérium által igényelt kiegészítő haditechnikai eszközök átadásához. Az amerikaiak által biztosított haditechnikai eszközök – amelyeket a Szövetségi Műveleti Igény (CONS) részeként kapunk tartós használatra – nagymértékben hozzájárulnak az Afganisztánban tevékenykedő magyar kontingensek műveleti- és erőmegóvó képességének a növeléséhez. „A Magyar Honvédség csak az üzemeltetéssel kapcsolatos költségeket állja. Az eszközök beszerzése nem kerül pénzbe” – mondta el Hende Csaba honvédelmi miniszter egy háttérbeszélgetésen.

Bővül a járműpark

A haditechnikai eszközöket két részletben adják majd át a Magyar Honvédségnek. Az első csomag haditechnikai eszköz 1-2 héten belül már megérkezik az Afganisztánban szolgáló magyar kontingensekhez, a többi pedig fél éven belül lesz a csapatainknál. Információink szerint az 1-2 héten belül átadásra kerülő fegyver és haditechnikai eszközcsomag részét képezi több mint 150 éjjellátó készülék (NVG), 4 darab speciálisan páncélozott sebesültszállító MRAP, illetve 3 darab páncélozott sebesültszállító Humvee gépjármű.

Segítség a levegőből

A magyar kontingensek részére fél éven belül kerülnek majd átadásra a csomag részét képező rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenységet segítő (C-IED) tűzszerész eszközök, úgynevezett jammerek, azaz zavaróeszközök, a rádiók, az elsősegélynyújtáshoz kapcsolódó egészségügyi felszerelések, továbbá az Előretolt Repülésirányító Csoport (J-TAC) műveleti területen történő alkalmazásához szükséges haditechnikai eszközök.

A közvetlen légi támogatást lehetővé tevő eszközcsomagnak köszönhetően az afganisztáni misszióban szolgáló magyar katonák biztonsága tovább nő. Amennyiben egy-egy művelet során a magyar békefenntartók bajba kerülnének, a J-TAC-kel segítségül hívhatják az amerikai repülőgépeket (az F-16-osokat, helikoptereket), így közvetlenül kérhetnek légi támogatást az amerikaiaktól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.