Nagyvilág

Tényleg meghalt Kadhafi fia

Egy Kadhafi-párti televízió megerősítette, hogy meghalt Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető legfiatalabb, Hamisz nevű fia.

A szíriai Arrai televízió bejelentése szerint Hamisz Kadhafi augusztus 29-én halt meg a líbiai felkelőkkel folytatott tűzharcban, a Tripolitól nyolcvan kilométerre délre található Tarhúnánál. A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács akkor bejelentette a Kadhafi fiú halálát, de Kadhafiék oldaláról ezt egészen eddig egyszer sem erősítették meg.

A 28 éves Hamisz volt Moammer Kadhafi legfiatalabb fia, és a líbiai hadsereg egyik elitalakulatának, a Hamisz Brigádnak a parancsnoka volt. A líbiai felkelés februári kezdete óta kétszer is halálhírét keltetették, tévesen. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő a Reutersnek elmondta: nem tudják teljesen biztosan megerősíteni Hamisz halálát, de megbízható forrásokból ők is hasonló információkat kaptak.

Közben a líbiai átmeneti kormány fegyveresei behatoltak a Kadhafi hívek kezén lévő Bani Válidba, és a központban kitűzték Líbia új lobogóját – közölte egy magas rangú katonai parancsnok. A támadásban részt vett alakulat fegyveresei a Reutersnek megerősítették, hogy behatoltak a városba.

Bani Válid egyike annak a két városnak, ahol a Moammer Kadhafihoz hű erők még mindig tartják magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik