Nagyvilág

Elfogták Kadhafi fiát

A megbuktatott líbiai vezető nemzetbiztonsági tanácsadóját az ostromlott Szirt városánál, menekülés közben fogták el.

A Líbiát irányító Nemzeti Átmeneti Tanács közlése szerint a Moammer Kadhafi szülővárosát ostromló fegyvereseik fogták el Motasszim Kadhafit, aki családjával együtt egy autóban próbálta elhagyni a várost. A Reuters értesülései szerint Kadhafi fiát Bengázi városába szállították, ahol egy katonai támaszponton hallgatják ki.

Motasszim elfogásának hírére csütörtök reggel több százan vonultak utcára több líbiai városban is. Tripoliban tűzijátékkal és örömlövöldözésekkel köszöntötték Kadhafi fiának őrizetbe vételét. „Most végre van egy Kadhafink” – kiáltotta örömében egy 23 éves líbiai mérnök, aki a Reutersnek kijelentette: „Nemsokára miénk lesz az öreg Kadhafi is, és az összes többi Kadhafi.”

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy hol bujkál maga Moammer Kadhafi, aki a felkelés kezdete óta többször is kijelentette, hogy nem fogja elhagyni Líbiát. Az elűzött líbiai vezető feltehetően az ország déli részén található sivatagban lehet, és valószínűleg vele van politikailag legaktívabb fia, Szaif al-Iszlám is. Kadhafi lánya, felesége és két másik fia Algériába menekült, míg Szaadi nevű fia Nigerben van.

Közben Líbia új urai folytatják Szirt város ostromát, amely az ÁNT közlése szerint már nyolcvan százalékban az ő irányításuk alatt áll. A Tanács egyik parancsnokának elmondása szerint a Kadhafihoz hű fegyveresek már csak két negyedben tartják magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik