Nagyvilág

Eltűnt líbiai rakéták miatt aggódhat a világ

Nagyjából tízezer darab vállról indítható föld-levegő rakétáról nem tudni, hogy hol van. A nemzetközi közösség keres, és aggódik.

Az Egyesült Államok, valamint európai és NATO-szövetségesei sürgős lépéseket tesznek annak megakadályozására, hogy terrorista csoportok kezébe kerülhessenek a repülőgépek lelövésére tervezett vállról indítható rakéták Líbiában – közölte egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő. A Der Spiegel című német lap az előző héten arról számolt be, hogy a NATO tízezer darab rakétáról nem tudja, hogy hol lehet.

Andrew Shapiro amerikai külügyi helyettes államtitkár elmondta: nem tudja, hogy mennyi tűnt el a Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető hadseregében használt föld-levegő rakétákból, de a felkelés februári kezdetekor még nagyjából húszezer darab lehetett az észak-afrikai országban. A NATO bombázásaiban több ezer rakéta semmisült meg, de sürgősen meg kell találni a többit is – jelentette ki Shapiro.

Az Egyesült Államok és szövetségesei „nagyon aggódnak” az eltűnt rakéták miatt, amelyek rossz kezekbe kerülve komoly fenyegetést jelentenének a polgári repülésre. Shapiro közlése szerint tudnak arról, hogy terrorszervezetek már érdeklődtek a vállról indítható rakéták iránt. A fegyverek többsége a szovjet gyártású Sztrela-2, de vannak köztül modernebb Sztrela-3 típusú légvédelmi rakéták is.

Washington és London már szakértőt is küldött Líbiába a rakéták felkutatására, megszámolására és megsemmisítésére, és több millió dollárt költenek a keresésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik