Nagyvilág

Orbánt bírálja a Washington Post

Orbán Viktornak nincs ínyére a demokrácia - írja az amerikai napilap, amely a magyar kormányfő szemére veti a demokráciaellenes megnyilvánulásait.

Egy 2010. júliusi fotó alapján, amelyen a magyar kormányfő kezet csókol Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetasszonynak, azt lehetett feltételezni, hogy bensőséges viszonyban állnak. A kapcsolatuk azonban időközben fagyossá vált, elsősorban Orbánnak az antidemokratikus bohóckodásai miatt – írja Al Kamen a The Washington Post blogjában. Hozzátéve: ezek pedig csak a szokásos dolgok: a média elleni támadások, az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálása, a kisebbségek elleni támadások és az egypártrendszer felé való sodródás. Közben pedig a magyar kormányfő – EU- és NATO tagként – egyfolytában a Nyugat hanyatlásáról beszél, miközben Kínával és Szaúd-Arábiával barátkozik – jegyzi meg a blogger. Hiába a számos kritika, Orbán nem akar változtatni a kormányzási stílusán, amelyet a cikk szerzője Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezetőéhez hasonlít.

Június végén a Tom Lantos intézet megnyitóján Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ugyan megpróbálta tisztázni a dolgokat, figyelmeztetve a magyar miniszterelnököt a demokratikus intézmények megőrzésének fontosságára. Ám Orbán „nem vette” Clinton üzenetét, hiszen időközben a kínai miniszterelnökkel tárgyalt, és “dicsérte neki a komcsikat” – jegyzi meg a szerző.

Clinton ezért augusztusban egy demarche-ban (hivatalos diplomáciai tiltakozásban) újra jelezte nemtetszését, amelyet azóta sem tud átnyújtani az amerikai nagykövetasszony. Orbán ugyanis sűrű elfoglaltságaira hivatkozva képtelen vele találkozni. Közben pedig Szaúd-Arábiában „utazgat”, és dicséri az ottani vezetést – hangsúlyozza Al Kamen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik