Belföld

Budapesti villámlátogatáson Hillary Clinton

Az amerikai külügyminiszter a Tom Lantos Intézet megnyitójára érkezett Magyarországra.

Az EU és a NATO közötti együttműködés célja a demokrácia és az emberi jogok védelme – mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a néhai magyar származású amerikai képviselőnek, Tom Lantosnak emléket állító intézmény megnyitó ünnepségen.

Hillary Clinton hangsúlyozta: a kormányok és a civilszervezetek feladata a demokrácia terjesztése. Minden demokratikus országnak, így az Egyesült Államoknak és Magyarországnak is fontos a saját intézményeinek továbbépítése, de emellett az új demokráciáknak is segíteniük kell, és azt sem hagyhatják, hogy a már működő demokráciák visszalépjenek a fejlődés útján.

Ugyan az Egyesült Államokban is vannak nézetkülönbségek az egyes politikusok és pártok között, de Tom Lantos hitt abban, hogy alapvetően mindannyian egy oldalon állnak: a szabadság és a demokrácia oldalán – fogalmazott a politikus.

Orbán Viktor miniszterelnök a megnyitón azt mondta: az amerikai és a magyar emberek szövetsége erős alapokon áll. Erős alapot ugyan lehet kőből, lehet acélból létrehozni, ám “a mi szövetségünk erejét különös módon egyetlen szó adja”, ez pedig a szabadság – mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy nincs a világon még egy olyan erős, magabiztos és elkötelezett közösség, mint a szabadságszerető emberek, népek közössége.

Az ilyen szövetség kitermeli a maga hírnökeit és harcosait. A magyar szabadság üzenetét hírnökök vitték a világban akkor is, amikor “a megszállás és a diktatúra tombolt Magyarországon” – fejtette ki, majd emlékeztetett, hogy sok ilyen hírnök érkezett Amerikába, akiknek egyike volt Tom Lantos.

Orbán Viktor szerint a szabadságért folytatott küzdelem új időszámításba lépett, de a szabadságra ma is számos veszély leselkedik. Kevésbé tankok és erőszak, inkább a szellemet “gúzsba kötő eszközök” korlátozzák sokak szabadságát. Példaként a szabadság és a gazdaság “bonyolult viszonyát” említette a miniszterelnök.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy hiába teljes az egyén szabadsága, ha közösségként szabadságjogai gyakorlásában korlátozott. Közép-Európában ugyan javult a helyzet a kisebbségi jogok tekintetében, “de még messze van, amikor nyugodtan hátradőlhetünk” – jegyezte meg, kiemelve, hogy további bástyákra van szükség a szabadságért vívott küzdelemben, hogy “felépítsük bevehetetlen, a támadásoknak ellenálló erődünk”.

A néhai magyar származású amerikai képviselőről, a képviselőház külügyi bizottsága vezetőjéről elnevezett Tom Lantos Intézet éppen ezt vállalta, azt, hogy képviseli a szabadságot, a kisebbségi jogok ügyét. “Kívánom, hogy az intézet hűségesen ápolja Tom Lantos emlékét, és hirdesse az amerikai magyar emigráció cselekvő tagjainak áldozatos munkáját és sikerét”, és erősítse tovább a szövetséget az Egyesült Államok és Magyarország között; “a magyar emberek nevében ezt a munkát a magyar kormány teljes támogatásáról biztosítom” – zárta szavait Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik