Nagyvilág

Ingyen pizzát ígér Obama kihívója

Gospelvokalista, rádiós műsorvezető, pizzakirály, afroamerikai üzletember, s ha ma lenne az elnökválasztás, legyőzné Barack Obamát. Ő Herman Cain, a republikánusok fekete elnökjelöltje, akinek nyáron még nem sok esélyt jósoltak.

„Pizzát minden asztalra” – ezzel a szlogennel robbant be a Godfather (Keresztapa) pizzaétteremlánc volt vezérigazgatója, Herman Cain a 2012-es elnökválasztási kampányba. Ha megnyeri a választásokat, beváltja a kampányban hangoztatott 9-9-9-es tervét, azaz az elnöksége 1. évében 9 hónap 9 napján keresztül 9 pizzát kap minden amerikai. Cain ugyanis úgy véli, hogy a pizza is az amerikaiak alapvető élelmiszerei közé tartozik. „Annyit ehetnek belőle, amennyit csak akarnak” – hangoztatja. S úgy tűnik, taktikája kezd beválni, hiszen az amerikaiak szeretik a pizzát, ő pedig egyre csak jön fel vetélytársaival szemben.

Feketék küzdelme?

Nyáron még teljesen esélytelennek tartották, ám azóta a georgiai üzletember meghökkentően magas, 20 százalékpontos vezetést szerzett Mitt Romney, volt massachusettsi kormányzó előtt a republikánus választók között. Sőt, az sem kizárt, hogy az Egyesült Államok elnökségéért két fekete jelölt fog megküzdeni egymással – prognosztizálta a Zogby International közvélemény-kutató intézet. A számok pedig sokat sejtetőek: Cain 46:44 arányban legyőzné Barack Obamát, ha most kerülne sor a voksolásra.

Cain csupán annyit ígér az amerikaiaknak: válasszák őt elnökké, és az USA gazdaságát annyira felpörgeti, akár a Keresztapa pizzahálózatát. „Nem vagyok politikus, csupán egy problémamegoldó, negyvenévnyi üzleti tapasztalattal” – hangoztatja. S valószínűleg tud valamit, hiszen a csőd szélén álló pizzaláncot 14 hónap alatt felvirágoztatta.

Vécépucolástól az elnökségig

A 66 éves amerikai üzletember az Atlanta állambeli Georgiában született, akárcsak Martin Luther King, és korán megtanulta, hogy kemény munkával mindent el lehet érni. A három műszakban dolgozó apja (borbély, sofőr és portás volt) két álmot dédelgetett: legyen saját házuk, és mindkét fia tanuljon tovább. Mindkettő megvalósult. A mellékállásából félretett pénzén vett egy házat a családjának, a fiai pedig diplomát szereztek. Herman matematikusként végzett 1967-ben, majd számítástechnikai diplomát is szerzett, később pedig civilként a haditengerészetnél helyezkedett el.

A jól fizető állást azonban új kihívásért otthagyta – nem utoljára életében. Atlantában a Coca-Cola cég elemzője lett, majd átigazolt a Pillsbury élelmiszer-ipari konszernhez, ahol 34 évesen vezérigazgató-helyettesnek nevezték ki. Amikor már nem talált kihívásokat, s úgy érezte, változásra van szüksége, akkor a 31. emeleten lévő irodájából való csodás kilátást az olajsütő előtti álldogálásra cserélte le. 1982-ben ugyanis belépett az akkoriban még a Pillsburyhez tartozó Burger King hamburgerlánchoz. Húspogácsasütéssel és vécépucolással kezdte, s onnan küzdötte fel magát egészen a philadelphiai régióért felelős vezérigazgató-helyettesi posztig, amikor is már 450 étteremért felelt. A hamburgerláncot is sikerre vitte: 3 év alatt a legjobban teljesítő részleggé tette a philadelphiait.

Herman Cain jobbra

Fotó: MTI / EPA

Hamburger után pizza

Cain azonban nem „rekedt meg” a hamburgernél, hanem átpártolt a pizzára. 1986-ban a Keresztapa étteremlánc már szinte haldoklott (640 pizzériát bezártak, 400 alkalmazottat kirúgtak), annyira szétzúzták a konkurensek, többek között a Pizza Hut és a Domino’s. Az üzletember úgy döntött, talpra állítja. Ez sikerült is neki: 14 hónap alatt kihúzta a szakadékból.

Karizmatikus szónoki képességei már ekkor megmutatkoztak. Amikor vezérigazgatóként felkereste a cég Omahában lévő központját, hogy találkozzon az ottani vezetőkkel, elmondása szerint a világ legboldogtalanabb embereinek látta a beosztottjait. Csak álltak ott, összekulcsolt karral, sápadtan, és várták, hogy mit mond nekik a színes bőrű nagyfőnök. Cain 3 órán át csak beszélt nekik mindenféle jegyzet nélkül, felvázolta a cég fényes jövőjét, s amikor befejezte, mindenki tátott szájjal állt.

Ahhoz, hogy „lenyomja” a kiadásokat, kiszórta a menüből a kevésbé népszerű fogásokat, illetve a pizzériákban a salátabárok „redőnyét is lehúzta”. A vendégkör megnöveléséért bevezette a „kettőt egyért” specialitásokat, és a kiszállítás is megbízhatóbbá vált. Valamennyi újítás bevált. Mielőtt átvette volna a pizzahálózat vezetését, évente 8 millió dollár veszteséget termelt, ám Cain irányításával 2 év után már 4 millió dolláros profitot ért el. Azóta a Keresztapa az USA 10. legnagyobb pizzaláncává küzdötte fel magát.

Beszólt Clintonnak

„Ez nem fog bejönni” – jegyezte meg Bill Clintonnak 1994-ben. És ez a mondat elég volt ahhoz, hogy a médiában is felfigyeljenek rá. Cain az amerikai étterem-üzemeltetők szervezetének fejeként egy tévés fórumon az akkori elnökkel szemtől szembe közölte: tévesek a számításai, az egészségügyi reform egyszerűen kivitelezhetetlen. Clinton ugyan próbálta meggyőzni, hogy most több millió tévénéző figyeli, a tervezett reform pedig egyáltalán nem árt az amerikai üzlettulajdonosoknak és az alkalmazottjaiknak. Mindenesetre Cain szavai ezután még Amerika-szerte visszhangoztak, a Newsweek című amerikai hetilap pedig egyszerűn a „Hillarycare” (ezen a néven futott a reformcsomag) szabotőrének nevezte.

Meleg- és muszlimellenes

A muszlimokkal és a homoszexuálisokkal még meggyűlhet a baja, ha olyan kijelentéseket tesz, mint tavasszal a Fox Newsnál. Elmondása szerint nem érezné magát biztonságban, ha muszlim tagja lenne a kabinetjének. „Ez nem diszkrimináció, csupán meg akarom védeni az amerikaiakat. Nemzetünk folyamatos fenyegetés alatt áll olyanoktól, akik meg akarnak minket ölni, ezért még elővigyázatosabb vagyok” – nyilatkozta a tévécsatornának. Bevallása szerint csak úgy tudná elfogadni, hogy egy muszlim vallásúval dolgozzon együtt, ha előtte szemtől szemben meggyőződhet a hűségéről.

Valószínűleg a homoszexuálisok sem fognak rá szavazni, mivel Cain bűnnek tartja a homoszexualitást. „Bibliahívő keresztény vagyok, de tudom, hogy az ember hozza meg a döntéseit. Azt, hogy homoszexuálisok, ők maguk választották” – nyilatkozta a CBS tévécsatornának a nyáron. „Bizonyítsák be nekem tudományosan, hogy az illető nem maga választotta, hogy homoszexuális lesz. A melegség egy választás” – hangoztatta.

Ellenzi a homoszexuálisok közötti házasságot, mivel úgy véli, hogy az amerikaiaknak meg kell védeniük a házasság intézményének a szentségét, a házasság pedig egy nő és egy férfi között jöhet csak létre. Ami pedig a katonaságon belüli melegkérdést illeti, újra visszaállítaná a homoszexualitásra vonatkozó „ne kérdezz, ne válaszolj” jogszabályt (a homoszexuálisok csak akkor maradhattak a hadsereg kötelékében, ha nem vallották be nemi irányultságukat), amelyet éppen egy hónapja töröltek el a seregben.

A 43 éve nős Cain, akinek 2 gyereke és 3 unokája van, nemcsak a melegházasságot ellenzi, hanem az abortuszt is, még nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem engedélyezné. Gazdasági kérdésekben pedig inkább a fundamentalizmus jellemzi hozzáállását. Üzletemberként az adócsökkentésre szavaz, mivel az új munkahelyeket teremt majd, és ösztönzi a gazdasági növekedést. A napokban a Wall Street-i tüntetők ellen is kirohant, mondván, a demonstrálók csupán irigyek, „valaki más Cadillacjére fáj a foguk”.

Rákból gyógyult

A rádiós-pizzaelnökös üzletember egyébként 10 éves kora óta az atlantai antiókhiai Baptista Egyház tagja, s a gyülekezetben gospelvokalista is. 1996-ban még egy 13 dalból álló albumot is kiadott. Kitartását és küzdőszellemét az is jól mutatja, hogy amikor 2006-ban 4. fázisban lévő vastagbélrákkal diagnosztizálták, s az orvosok 30 százalék esélyt adtak arra, hogy felépül, kemoterápiás kezelésekkel “legyűrte”  a rákos betegséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik