Nagyvilág

Elismerte a szíriai lázadók tanácsát Líbia új vezetése

A lázadásból kinőtt tanács az utóbbi hónapokban elnyerte a nemzetközi közösség elismerését.

Líbia új vezetése, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elismerte a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékének nagyobb részét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanácsot – jelentette be hétfőn Tripoliban az ÁNT egyik tisztségviselője. Musza al-Koni, az új líbiai vezetés egyik tagja egy sajtóértekezleten elmondta, hétfői ülésén az ÁNT “emellett úgy döntött, hogy bezárja Szíria líbiai nagykövetségét”.

A líbiai lázadásból kinőtt ÁNT az utóbbi hónapokban elnyerte a nemzetközi közösség elismerését, s az első olyan állami vezetés, amely legitimnek ismeri el a Szíriai Nemzeti Tanácsot (SZNT).

Az augusztus végén Isztambulban létrehozott és tevékenységét október 2-án megkezdő SZNT alapító okiratát a jelentősebb szíriai ellenzéki vezetők aláírták. A tanácsnak az Aszad elleni mozgalmat támogató szíriai koordinációs testület (LCC), a liberálisok, az arab országban régóta betiltott Muzulmán Testvériség, valamint a kurdok és az asszírok is tagjai.

Szíria külügyminisztere vasárnap óva intette a külföldi országokat attól, hogy elismerjék az általa “törvénytelennek” minősített szíriai ellenzéki ernyőszervezetet, a Nemzeti Tanácsot, és ellenlépésekkel fenyegetett.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn a Damaszkusz elleni szankciók bővítését és folytatását helyezték kilátásba, amíg “vége nincs az elfogadhatatlan erőszaknak”, és “döntő előrelépés” nem mutatkozik egy békés és demokratikus átmenet irányában. Az unió egyben üdvözölte, hogy a politikai ellenzék próbál egységes platformot alkotni, és pozitív lépésnek minősítette a Szíriai Nemzeti Tanács létrehozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik