Nagyvilág

A szíriai kormány szerint „terroristák” felelősek ezer ember haláláért

A szíriai külügyminisztérium szerint több mint 1100 tisztségviselőt és rendőrt öltek meg "terroristák" a tüntetések kezdete óta.

A szíriai kormány külügyminiszter-helyettese erről pénteken beszélt Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt. A testület arról tanácskozott, milyen az alapvető emberi jogok helyzete Szíriában. Fejszál Mekdad elmondta, hogy Damaszkusz néhány napon belül átadja az áldozatok névsorát tartalmazó listát az ENSZ emberi jogi főbiztosának.

Mekdad szerint Szíriának nincs semmi rejtegetnivalója, és szerintük felesleges egy független nemzetközi vizsgálóbizottság felállítása a Szíriában elkövetett jogsértések kivizsgálására. A politikus megemlítette, hogy Bassár el-Aszad elnök december 12-re kitűzte a helyhatósági választásokat, és számos reformot jelentette be. Ezen felül fogadta az emberbaráti szervezeteknek, köztük a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának a képviselőit.

Az ENSZ becslései szerint csaknem 3 ezer halálos áldozatot követelt eddig az Aszad-rendszer elleni tiltakozó megmozdulások elfojtása Szíriában. Azt, hogy pontosan mi is történik Szíriában nem lehet tudni, köszönhetően annak is, hogy a külföldi újságírókat nem engednek szabadon dolgozni az országban.

Az Emberi Jogi Tanács pénteki ülésén Kína, Oroszország, Venezuela és Zimbabwe vehemensen támogatta Szíriát, azt hangoztatva, hogy a közel-keleti országot meg kell védeni a külföldi beavatkozástól.Az Egyesült Államok, Franciaország és Brazília pedig elítélte azt, ahogy az Aszad-rendszer fellép a változást akaró civilekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik