Nagyvilág

Megkezdték a Kadhafi szülővárosa elleni végső rohamot

Elkezdték a végsőnek szánt támadás a líbiai Szirtben még védekező kadhafista erők ellen az új líbiai vezetés harcosai.

A támadók közül többen meghaltak, és száznál is többen megsebesültek, köztük a Szabad Líbia dandár parancsnoka, akit két lövés talált el – közölték az új rendszer harcosait irányító parancsnokok. A leghevesebb összecsapások a város grandiózus nemzetközi konferenciaközpontjánál folynak, amely az ellenállás gócpontjának számít.

A város központját három irányból ostromolják, és a két fél nehézfegyvereket: tüzérséget, harckocsikat, aknavetőket és rakétákat is bevetnek, a város felett pedig a NATO repülőgépei röpködnek. A beszámolók szerint különösen nagy veszélyt jelentenek az orvlövészek.

A keleti és a nyugati országrészt összekötő tengerparti főútvonal közepén lévő Szirt elfoglalása nagy előrelépés lenne, azzal ugyanis megteremtenék az ország fizikai egységét. Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) azt ígérte, hogy amint elesik a negyedik hete ostromlott város, megkezdik a választások előkészítését, a határidők kijelölését.

Közben az ÁNTanács ezer főből álló erősítést küldött pénteken a másik kadhafista ellenállási góchoz, Bani-Valíd városhoz, amely Tripolitól 130 kilométere délkeletre van egy nagy sivatagi oázisban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik