Nagyvilág

Szerdán senki sem repül Görögországban

A légiforgalmi irányítók sztrájkra miatt egyetlen kereskedelmi járatot sem indíthatnak vagy fogadhatnak a görög repülőterek.

A görög légiirányítók kedden este 23 órakor kezdik meg 24 órás munkabeszüntetésüket egy országos akció részeként, amellyel az állami szektorban tervezett elbocsátások ellen tiltakoznak. A sztrájk ideje alatt a görög repülőterek nem indítanak és nem is fogadnak gépeket, de a görög légtéren áthaladó járatokat nem érinti a munkabeszüntetés – közölte a repülésirányítók szakszervezete.

Szerdán zárva tart valamennyi állami és önkormányzati hivatal és hatóság, és nem nyitnak ki az iskolák sem. Athénban a tömegközlekedési dolgozók csatlakozására is számítanak, így várhatóan káosz lesz az utakon – közölte az ADEDI szakszervezeti tömörülés.

Az adósságválsággal küzdő államot 110 milliárd eurós hitelcsomaggal támogató trojka – az Európai Unió (EU), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasa – nyomására az athéni vezetés 30 ezer fős leépítést határozott el az állami szférában. Kedden az elbocsátások ellen tiltakozó állami alkalmazottak hét minisztérium bejáratát torlaszolták el a fővárosban.

A magángazdaságban dolgozók körében is nő a feszültség, mert a munkaügyi minisztériumból származó értesülések szerint a trojka azt kívánja elérni a kormánynál, hogy töröljék el a minimálbért, ami jelenleg havi 548 euró (164 ezer forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik