Gazdaság

Küszöbön a görög csőd

A hellén kormány valószínűleg ismét képtelen lesz tartani a kitűzött deficitcélt.

Várhatóan csak október második felében sikerül megállapodnia az európai vezetőknek a görög segélycsomag folyósításának kérdéséről, így ismét felerősödtek a Görögország államcsődjével kapcsolatos félelmek – írja elemzésében az Equilor.

A hellén kormány ismét képtelen lesz tartani a kitűzött deficitcélt: a 2011-es GDP-arányos hiány a tervezett 7,6% helyett 8,5% körül fog alakulni, míg 2012-ben 6,5% helyett 6,8% lesz a költségvetési hiány. A drámai adatok elrettenthetik a megmaradt befektetőket is az országtól, mely jelenleg is csak EU segélyekkel tud felszínen maradni.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei egyébként hétfőn jóváhagyták azt a javaslatot, hogy a Görögországnak hitelező országok biztosítékot kérjenek a mentőcsomaghoz való hozzájárulásuk fejében – közölte kedden kora reggel a finn kormány.

Erről eddig csak Finnország kötött korábban egy előzetes megállapodást Görögországgal, amit azonban erősen ellenzett a többi euróövezeti ország. Most viszont a finn kormány közleménye szerint ez a lehetőség elvben valamennyi euróövezeti állam részére fennáll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik