Nagyvilág

Modellrepülővel bombázta volna a Pentagont

Egy 26 éves amerikai férfi plasztikbombákkal megrakott modellgépeket repített volna a védelmi minisztérium és a Kongresszus épületébe.

Az amerikai hatóságok szerdán, több hónapig tartó fedett nyomozás után tartóztatták le a Massachusetts szövetségi államban élő Rezwan Feradust – közölte az állam ügyészi hivatala. A fizikus végzettségű fiatal ellen egyebek mellett terrorizmus támogatása, valamint amerikai épületek elleni bombatámadás kísérlete miatt emeltek vádakat.

Feradus az amerikai hatóságok közlése szerint 2010 eleje óta tervezett terrortámadást végrehajtani az Egyesült Államok ellen, és saját maga találta ki a modellrepülőgépes támadási tervet. Az elképzelés szerint amerikai harci gépek 1:10 arányú modelljeire rakott C4-es robbanóanyaggal robbantott volna a Pentagonnál és a Kongresszusnál.

Feradus a hatóságok szerint egyszer sem jelentett közvetlen veszélyt, mert az FBI magukat terroristáknak kiadó ügynökei folyamatosan figyelték. A vádlott többször is átadott nekik olyan mobiltelefonokat, amelyeket detonátornak alakított át, és úgy tudta, hogy azokat Irakba viszik, amerikai katonák elleni támadásokra. Állítólag, amikor azt mondták neki, hogy a bombák sikeresen öltek, örömmel reagált.

A férfit szerdán tartóztatták le, egy nappal azután, hogy 11 kilogramm C4-es robbanóanyagot, hat AK-47-es gépkarabélyt és három gránátot szerzett be. Ezeket az FBI ügynökeitől kapta, és nem voltak működőképesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik