Élet-Stílus

9/11 – New York – magyar szemmel, 10 évvel később… [Koffer blog]

Avagy mit lát ma az New Yorkból, aki 10 évvel korábban otthona nappalijából követte az eseményeket…

New Yorkban lenni egy élmény, azonban szeptember 11-ét a városban tölteni valami egészen mást jelent… A terrorfenyegetések ellenére, amelyeket a média igen erősen (túl)hangsúlyozott, úgy döntöttem bemegyek a városba. 2 hete vagyok New Yorkban a tánctársulattal, de eddig még nem jutottam el odáig, hogy elmenjek és körülnézzek ott, ahol az amerikai történelem új fejezete kezdődött.

Miután nagy nehezen leparkoltam az autót lower Manhattan egyik utcáján a Wall Street közelében, elindultam az egykori „Ground Zero” felé, ami eredetileg katonai fogalom, mely a becsapódás helyét jelöli. Mivel a térkép alapján útba esett, gondoltam érdemes megnézni a Szabadság-szobrot a Manhattan sziget végében lévő Battery Parkból. A parkban egy emlékhelyet hoztak létre „One Flag – One Life” (Egy zászló – Egy élet) címmel, ahol minden egyes zászló egy elvesztett életet szimbolizál.

Szintén ebben a parkban található az a fémszobor, a „The Sphere” amely eredetileg az ikertornyok között lévő téren volt. A szobrot javítások nélkül állították ki a Battery Parkban 2002. szeptember 11-én. Egy gyors pillantás a Szabadság-szoborra, majd irány a „Ground Zero”, új hivatalos nevén a World Trade Center: Michael Bloomberg, New York polgármestere ugyanis szeretné, ha a terület neve nem a múltra, hanem a jövőre utalna.

Séta közben egy gyors hot-dog, majd a Wall Street és a New York-i tőzsde épülete. Az utca forgalmas, sok a járókelő és persze kevesebb az autós az útlezárások miatt. Egész New Yorkban, de kifejezetten a pénzügyi negyed (Financial District) környékén erős a rendőri jelenlét, főleg a kisteherautókat ellenőrzik. Érdekes az, hogy több a turista, mint a New York-i. Ennek oka feltehetően a félelem, sokan ugyanis elhagyták a várost a hétvégére, félve attól, hogy megismétlődik az elképzelhetetlen.

Az utcán sétálva rendőr-, tűzoltó-, és mentőtiszteket látni, akik korábban elhunyt bajtársaikra emlékeztek. Ahogy mászkálok, észre sem veszem, hogy megérkeztem… Az első látvány, maga az üres tér, ahol egykor a két torony állt, magáért beszél, meghökkentő. Fényképek alapján próbálja az ember elképzelni, hogyan is nézhetett ki az, ahol most nincs más, csak a légüres tér. Az egykori „Ground Zero” területén most új épületek épülnek, amelyek a World Trade Center funkcióit fogják ellátni.

A legmagasabb a „Szabadság Torony” (Freedom Tower), avagy One World Trade Center lesz, amely jelenleg a 62. emeletnél tart, befejezésekor, amelyet 2013-ra terveznek, magassága 541 méter lesz, 120 emelettel. A támadások idején megsérült épületeket azóta persze rendbehozták.

A két egykori torony helyén egy emlékhelyet hoztak létre. A tornyok alaphelyén két tükröződő medencét építettek, melyeket vízesések táplálnak. A medencéket több mint 350 telepített fa veszi körbe. Az építési területen beszélgettem egy biztonsági őrrel, aki elmondta, hogy büszkeséggel tölti el, hogy a World Trade Center területén dolgozhat, és hogy ez nem csak egy átlagos építkezési munka.  Az őr azt is elmondta, hogy a telepített fák egyike, a „Túlélő fa” (The Survival Tree), amely az ikertornyok építése (1969) óta a WTC területén volt, túlélte az ikertornyok elleni támadást, most az emlékhely területén van. Az emlékhely és múzeum szeptember 12-én nyílt meg a nyilvánosság előtt, ahova egyébként ingyenes a belépés (lehetőség van adományozni), viszont online kell belépési engedélyt foglalni (www.911memorial.org).

Még nem volt lehetőségem bemenni, de biztosan sort kerítek még arra is. Ahogy továbbhaladtam, egy fehér fal mellett mentem el, amin az áldozatok listája volt. Voltak nevek, amelyeket tollal bekereteztek és mellette ehhez hasonló megjegyzéseket hagytak mint, „Szeretlek Apa, nagyon hiányzol, és mindig emlékezni fogunk, milyen bátor voltál”…

Ahogy elindultam az autó felé, megakadt a szemem egy kis kirakaton, ami mögött egy WTC Galéria volt. Egy kép/videó és emléktárgy-kiállítás, amely 9/11 eseményeihez kapcsolódik. Nem tudom, hogy miért, de az egyik legsokkolóbb kiállítási tárgy az egyik repülőgép ablakkeretének maradványa volt. A másik egy üzenet volt, amit a második becsapódó gépből küldött egy férj, a feleségének…

Nagyon megható volt végigmenni a kiállításon, és valahol segített megérteni azt, hogy az amerikaiak miért tudtak úgy összefogni a New York-iakért. A rendőrök és tűzoltók munkáját sok civil is segítette, különösen a romok eltakarítása során, étellel, vízzel, amivel csak tudtak.

A galéria után még egy pillantás az új World Trade Center területére és az egykori tornyok helyére, majd irány vissza New Jersey-be…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik