Nagyvilág

Vizsgálat indult az osztrák kancellár ellen

Werner Faymann ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást a korrupcióellenes ügyészség.

A gyanú szerint még miniszterként közbenjárt egy állami cégnél annak érdekében, hogy az bizonyos újságokban hirdessen – erősítette meg pénteken a bécsi ügyészség.

Először több hónappal ezelőtt merült fel a sajtóban Faymann neve az állami vasúttársaság (ÖBB) hirdetéseivel összefüggésben. Akkor egy osztrák lap egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva azt állította, hogy a szociáldemokrata politikus 2007-ben közlekedési miniszterként az ÖBB hirdetéseivel “jutalmazott meg” bizonyos újságokat.

Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik parlamenti képviselője akkor feljelentést tett Faymann és volt kabinetfőnöke, a jelenleg államtitkár Josef Ostermayer ellen csalás és hivatali visszaélés címén. A Kurier című lap pénteken másolatot közölt állítólagos hirdetési megrendelésekről. A megrendelések összesen 1,5 millió euróról szólnak. Az ügyészség megerősítette, hogy vizsgálódik a számlák ügyében a két politikus ellen.

Az elmúlt hetekben a 2000 és 2007 közötti kormányok több tagja elleni nyomozásokról adott hírt a sajtó, de a napokban Faymann is újra nyomás alá került az ÖBB-hirdetések ügyében.

A kancellári hivatal ismételten visszautasította a vádakat. Az ÖBB jelenlegi vezérigazgatója, Christian Kern az osztrák közszolgálati rádióban pénteken egy sajtóértesülésre reagálva azt mondta, egy belső vizsgálat szerint az ÖBB 2007-ben hivatalban lévő vezetése nem írt alá olyan megrendelést, amelyen Faymann neve szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik