Nagyvilág

Hatalmas tüntetés a korrupcióellenes indiai aktivistáért

Meglepően hatalmas tömeg tüntet Indiában a kedden letartóztatott, majd hirtelen szabadon engedett aktivistáért.

A 74 éves Anna Hazarét és több mint ezer hívét kedden vették őrizetbe az indiai hatóságok, mielőtt támogatóival együtt elkezdhette volna nem engedélyezett éhségsztrájkját a főváros egyik parkjában. Az aktivista börtönéhez már kedd este ezrek vonultak, hogy támogatásáról biztosítsák. Az egyre növekvő felháborodás hatására az indiai hatóságok elrendelték Hazare szabadon engedését, de az aktivista közölte: addig nem hajlandó elhagyni a börtönt, amíg a rendőrség fel nem oldja az éhségsztrájk megtartására kivetett feltételeket.

Szerdára az ügy már teljesen kikerült a kormány irányítása alól. Hazare börtönénél több ezer ember jelent meg, hogy támogatásáról biztosítsa a korrupcióellenes aktivistát. Közben több tízezer tüntető gyűlt össze az India Kapuja emlékműnél a fővárosban. A szervezők 70-80 ezerre teszik a számukat, és a térre folyamatosan özönlenek az emberek. A környék utcáit teljesen elfoglalták a demonstrálók, közlekedési káoszt okozva.

A főváros mellett több indiai nagyvárosban is több ezer fős tüntetéseket tartottak az aktivista támogatására. Az indiai legfelsőbb bíróság ügyvédei bejelentették, hogy menetet tartanak Harare támogatására, és még a riksások is sztrájkot hirdettek – írta a BBC.

Bár az összetett társadalommal rendelkező, több mint egymilliárd lakosú Indiában mindennapi eseménynek számítanak a tüntetések, de a spontán és széles körű demonstrációk ritkák, és a héten hirtelen kitört közfelháborodás meglepte a kormányt – írta a Times of India. A lap szerint Harare letartóztatása, majd hirtelen szabadon engedése megerősíteni látszik azt a széles körben elterjedt feltételezést, hogy Manmohan Szingh kormánya sarokba szorult, és annyira átjárják a korrupciós botrányok, hogy nem tud rendesen kormányozni.

Manmohan Szingh miniszterelnök teljesen indokolatlannak és “antidemokratikusnak” minősítette a társadalmi aktivista sztrájkját a parlamentben mondott beszédében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik