Nagyvilág

Az oroszok többsége szerint Medvegyev profi

Az orosz emberek többsége számára Dmitrij Medvegyev elnök értelmiségi, profi és aktív, kiegyensúlyozott, őszinte és határozott.

A VCIOM állami közvélemény-kutató központ felmérésének eredményét szerdán, az orosz államfő 46. születésnapján tették közzé. A megkérdezettek több mint fele (56 százalék) okos, értelmiségi embernek látja az államfőt, akire több mint 30 százalék szerint jellemző a professzionalizmus, az aktivitás, valamint 29 százalék szerint a kiegyensúlyozottság, 22 százalék szerint az őszinteség, 20 százalék határozottnak, 19 százalék szerénynek és 16 százalék rugalmasnak tartja.

Lényegesen kevesebben vannak azok, akik az elnököt határozatlannak (6 százalék), korlátoltnak, nem profinak és nem őszintének (5-5 százalék) tartják, passzivitást és szerénytelenséget 4-4 százalék lát benne, a rugalmasságot 2, a kiegyensúlyozottságot 1 százalék hiányolja.

A válaszadók 18 százaléka szerint Medvegyevben megvan a képesség a nép igényeinek megértésre, ugyanannyi ember szerint viszont ez hiányzik belőle.

Az elnököt 8 százalék minősítette igazi vezetőnek, 5 százalék azt értékeli benne, hogy Vlagyimir Putyin környezetétől független politikát folytat.

A VCIOM igazgatója, Valerij Fjodorov szerint az elnökről alkotott kép egy év alatt alaposan megváltozott, és az emberek világosabban látják karakterét.

Ugyanakkor a Kommerszant című orosz lap azt emelte ki az adatokból, hogy az emberek többsége sem nagy vívmányokat, sem nagy bukásokat nem lát Medvegyev tevékenységében, s úgy ítélik meg, hogy elnöksége legkiemelkedőbb eseménye a 2008 augusztusi dél-oszétiai háború volt. A lap hozzátette: a megkérdezettek több lehetőséget is választhattak az elnök sikerei közül, de 47 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre, és 23 százalék vélte úgy, hogy nem ért el semmilyen sikert.

Oroszországban 2012 tavaszáén tartanak elnökválasztást, s egyelőre nem világos, hogy ki lesz a jelölt: Vlagyimir Putyin volt elnök és jelenlegi kormányfő, Medvegyev, vagy valaki más.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik