Nagyvilág

Mélyponton Putyin és Medvegyev népszerűsége

Példátlan mélypontra süllyedt Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Vlagyimir Putyin kormányfő és a kormányzó Egységes Oroszország Párt népszerűsége.

A Közvélemény Alapítvány (FOM) április 17-én készült reprezentatív felmérése szerint az orosz parlament alsóházában, az állami dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt – amelynek tiszteletbeli elnöke, de nem tagja Vlagyimir Putyin – két éve nem volt olyan kevéssé népszerű, mint most.

Alig 44 százalékot ért el, s rekordot ért el az iránta való bizalmatlanság terén is, amely a januári 28-ról áprilisra 39 százalékra nőtt – jelentette pénteken két felmérést idézve a Vedomosztyi című orosz lap.

A FOM szerint történelmi mélypontra süllyedt a Medvegyev és Putyin iránti bizalom is: az államfőben januárban még a válaszolók 62, áprilisban már csak 46 százalékuk bízott. Putyin mutatója januárban 69, áprilisban 53 százalék volt.

A Levada Központ már januárban a két vezető politikus és a kormányzó párt népszerűségi mutatóinak jelentős csökkenését mutatta ki, ám akkor a párt ezt a felmérés előtti ünnepekkel magyarázta, azzal, hogy az embereknek elfogyott a pénzük, és a pihenés után megkezdődtek a munkás hétköznapok. A szociológusok azonban már akkor is a gazdasági válságból való lassú kilábalás okozta csalódottságot látták benne.

AJÁNLOTT LINKEK:

Putyin kontra Medvegyev: együtt kéz a kézben? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik