Nagyvilág

Medvegyev mégsem terítette a kártyáit

Az orosz államfő elhárította szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján az újraindulási terveire vonatkozó újságírói kérdéseket.

Az előzetes várakozások ellenére Dmitrij Megvegyev nem közölte exkluzív sajtótájékoztatján, hogy indul-e a 2012-ben esedékes elnökválasztáson – adta hírül a Ria Novoszty orosz hírügynökség. Arra a kérdésre, hogy indulni kíván-e a jövőre az államfői posztért, Medvegyev úgy választolt: a politikusokat hagyni kellene hogy az általuk legmegfelelőbbek tartott időpontban tegyék meg efféle bejelentéseiket.

A BBC brit közszolgálati hírtelevízió korábban azt közölte: Medvegyev több száz újságíró előtt fog megjelenni, hogy válaszoljon a sajtó kérdéseire. Az évenkénti médiaeseményt még Vlagyimir Putyin kormányfő vezette be államfőként, melyet utóda a poszt betöltésével megszüntetett. Dmitrij Medvegyev hivatali ideje alatt rendszeresen tartott sajtótájékoztatókat, ám egyszer sem volt példa arra, hogy az újságírók kérdéseire hosszas és részletes válaszokat adjon. Több mint 800 sajtómunkás hivatalos a szerdai eseményre.

Daniel Sandford a BBC moszkvai szakértője úgy vélekedett: Medvegyev szerdai akciója alátámasztani látszik azokat a feltételezéseket, miszerint az államfő újra indul majd a 2012-es elnökválasztáson. Sandford úgy fogalmazott: Medvegyev hivatali idejének nagy részét Vlagyimir Putyin miniszterelnök árnyékában töltötte, hivatalosan pedig nem eldöntött, hogy a két orosz vezető indul-e egymás ellen 2012-ben.

AJÁNLOTT LINKEK:

Medvegyev szerint az elnöknek be kell lépnie a pártba (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik