Nagyvilág

Medvegyev szerint az oroszok kellenek a rekétaprogramnak

"Az európai rakétavédelmi rendszerek hatástalanok lesznek és veszélyt jelentenek a stabilitásra, ha azok kifejlesztésébe nem vonják be Oroszországot." - Dmitrij Medvegyev.

A Kreml bejelentette, az orosz államfő levélben fordult a NATO-országok vezetőihez, hogy tisztázza Oroszország álláspontját a régóta tartó rakétavédelmi vitában. A levél a növekvő orosz csalódottság jele lehet, miután Moszkva kiszorulni látszik a megbeszélésekből annak ellenére, hogy tavaly év végén azt gondolták, némi elmozdulás tapasztalható. Az oroszok régóta sérelmezik és saját érdekeik megsértéseként értékelik az európai rakétaelhárító terveket.
Medvegyev szerint meg kell győződni arról, hogy az európai rakétavédelmi rendszer nem zavarja meg a stratégiai stabilitást és nem irányul másik fél ellen. Néhány napja Oroszország aggodalmát fejezte ki, mert az Egyesült Államok megállapodott Romániával amerikai rakétaelfogók telepítéséről – épp egy volt szovjet katonai bázisra.

A novemberi lisszaboni NATO-csúcson az orosz köztársasági elnök azt javasolta, hogy Európában két külön szektorra osszák fel a katonai felelősséget, az egyiket a NATO, a másikat pedig Oroszország felügyelje, a kontinens nagyobb védelméért. A Moszkvában a NATO-orosz viszonyban történő áttörésként üdvözölt terv iránt azonban kevés érdeklődést mutatott a nyugat és az észak atlanti katonai szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik