Nagyvilág

Erős robbanások rázták meg Kabul központját

Legkevesebb hat halottjuk és tizenöt sebesültjük van a detonációknak, amelyek kedden történtek az afgán fővárosban.

A diplomatanegyed elleni támadást tálib öngyilkos merénylők követték el. A NATO afganisztáni központja, illetve az Egyesült Államok nagykövetsége elleni összehangolt akcióval egy időben automata fegyverek ropogása hallatszott. A merényletek áldozatai többségében civilek, de a belügyminisztérium közlése szerint két támadó is életét veszítette.

“A Kabul szívében kedden elkövetett terrorcselekmények nem akadályozzák az átmenetet, amelynek értelmében a NATO 2014-ig átadja a felelősséget a biztonság fenntartásáért az afgán erőknek” – jelentette ki az eset kapcsán Hamid Karzai afgán elnök.

A támadás a főváros legbiztonságosabb negyedében történt, a hatóságok lezárták az amerikai nagykövetség és más országok külképviseletei környékén lévő utakat.

A robbanássorozat után nem sokkal Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő az AFP-nek küldött SMS-üzenetben közölte, hogy az iszlamista szervezet indított támadást külföldi és afgán hírszerző szolgálatok irodái ellen. A robbantásoknak és lövöldözéseknek több célpontjuk is volt. A Reuters brit hírügynökségnek szemtanúk elmondták, hogy egy rakéta is becsapódott a városrészbe.

Mohammed Zahír, Kabul bűnügyi rendőrségének a főnöke közölte, hogy öt öngyilkos merénylőből álló csoport intézett támadássorozatot.

Egyes biztonsági források szerint a géppisztolyokkal és rakétagránátokkal felfegyverkezett támadók az amerikai nagykövetség közelében egy épülőfélben lévő irodaházban foglaltak el állásokat. Az egészségügyi miniszterhelyettes azt közölte, hogy legkevesebb négy civil sebesült meg, kettőt közülük kórházba kellett szállítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik