Nagyvilág

Washingtoni áldással nyitnak irodát a tálibok Katarban

Az Egyesült Államok a dohai kirendeltségen keresztül tárgyalna a tálibokkal az afganisztáni rendezésről.

A londoni The Times című napilap információi szerint Washington beleegyezett, hogy a tálibok még az idén képviseleti irodát nyissanak Katarban. Nevük elhallgatását kérő nyugati diplomaták elmondták az újságnak: a dohai képviselet nem nagykövetség vagy konzulátus lenne, inkább egyfajta kirendeltség, amelyen keresztül a tálib mozgalom megjelenhet, mint politikai párt.

A brit konzervatív lap úgy tudja, Washington ragaszkodott ahhoz, hogy Pakisztán befolyási övezetén kívül legyen az iroda, és Katar hajlandó volt befogadni azt.

A diplomaták elmondták, a tálibok nem használhatják az irodát pénzgyűjtésre. A radikális iszlamista mozgalom a maga részéről arra kért garanciát, hogy képviselőit nem fogják őrizetbe venni, de még zaklatni sem a perzsa-öbölbeli arab államban.

Robert Gates volt amerikai védelmi miniszter nyár elején azt mondta, fontos, hogy meghatározzák, “ki a tálibok valódi képviselője”, mielőtt tárgyalásokat kezdenek valakivel, aki azt állítja, a tálib vezér, Omar molla nevében beszél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik